Hitta rätt tips och råd


När det gäller råd om privatekonomi har du mycket att välja på. Det finns massor av webbsidor och tjänster som är helt gratis. Onea.se har framställt en lista på fem webbsidor som är bra att känna till när det är dags att sätta igång ditt sökande.

1. Konsumenternas

Detta kan nog vara den bästa sidan för att snabbt hitta opartisk, allmän information om just finansiella produkter.
Webbsidan drivs av stiftelser som har som uppdrag att hjälpa konsumenter fatta välinformerade finansiella beslut. Här kan du bland annat få hjälp med att

  • tolka villkor,
  • jämföra lån och andra produkter,
  • bestämma hur du bäst hanterar ett ekonomiskt problem.

Det går även bra att mejla eller skriva till Konsumenternas.

2. Hallå konsument

Hallå konsument är en upplysningstjänst som drivs av Konsumentverket för att ge konsumenter oberoende vägledning. Denna webbsida är bäst när det gäller bred allmänbildning om ekonomi.
Kolla in sidan ”Pengar och ekonomi” så får du en bra översikt över alla viktiga privatekonomiska områden. Det går även att ringa och mejla Hallå konsument.

3. Kronofogden

Om du har en skuld som lämnats till Kronofogden måste du snabbt ta reda på vad som gäller. Att snabbläsa Kronofogdens glasklara förklaringar är ett viktigt första steg i denna situation. Sidan har hjälpt otaligt många att undvika stress och panik.
Det går naturligtvis även att ringa till Kronofogden med ditt ärende.

4. Ung Privatekonomi

Denna sida är för unga personer och särskilt för dem som inte är särskilt insatta i privatekonomi. Organisationen har som uppdrag att inspirera och utbilda Sveriges gymnasieungdomar i privatekonomi och sparande. Det finns ett särskilt fokus på aktiesparande, men här finns mycket annan lättsmält information för yngre personer, bland annat:

  • nyheter som påverkar din privatekonomi
  • tips för ungdomar om hur man sparar
  • bloggar om viktiga ekonomiska livshändelser, som att flytta hemifrån

Som lärare eller elev kan du ringa en informatör med ansvar för din region.

5. Smslånonline.se

”Vår filosofi är att det mesta blir bättre utan anonymitet.”
– SmslånOnline.se
Projektet bakom webbsidan startade som en reaktion på anonyma jämförelsesidor. Det är nu Sveriges kanske mest trovärdiga jämförelsesida för snabblån. Här hittar du mycket väl framställda jämförelser och nyheter om branschen.
Namnet är lite missvisande eftersom sidan inte handlar om sms-lån: här finns faktiskt alla möjliga lån med löptider upp till 2 år. Smslånonline.se är mycket öppna om hur de tjänar pengar och skänker även en del av vinsten till Cancerfonden.

Fotnot: sajter med provision

Kom ihåg att många sajter som hjälper dig hitta rätt jobbar med hänvisningsprovision. Ibland kan sajterna se ganska neutrala ut även när de inte är det. Kolla därför vem som ligger bakom sidan och hur de tjänar pengar. Är det en allmän upplysningstjänst, en förmedlingstjänst eller marknadsföring för ett särskilt bolag? Om du vet vad som gäller är det lättare att fatta rätt beslut.

Källor:
www.konsumenternas.se
www.hallakonsument.se
www.kronofogden.se
www.ungprivatekonomi.se
www.smslånonline.se

25.05.2016