Knapert efter nyår? Lös det på ditt sätt!


Efter julfirandet kan det kännas tunt i plånboken. Samtidigt får du massor av råd som du känner inte riktigt passar dig. Här är en guide som visar hur du tar dig igenom starten på året på ditt sätt.

Ranka utgifterna

Gör en rankinglista på dina utgifter efter hur viktiga de är för dig. Låt dig inte förvillas av vad andra säger är oviktigt. Du kan till exempel ha hört att fika och krogen är onödiga medan det faktiskt är viktigt för din karriär att umgås med kollegor. Eller så har du kanske hört att du inte ska handla roliga saker alls på ett bra tag, när du som individ fäster jättemycket personligt värde på vissa inköp.
Kartlägg också sådant du lätt kan välja bort och sätt det längst ned på din ranking. Glöm bilen och cykla istället om du tycker miljö och kondition är viktig. Laga mat hemma eller träna utomhus om just du tycker det är lätt att välja bort restaurang och gym. Rankingen använder du också om du vill göra en budget.

Kalkylera, budgetera och planera

  • Kalkylera:
    Ta reda på hur mycket svängrum du har och vart pengarna tar vägen. Räkna ut skillnaden på dina fasta utgifter, som bostad, och dina inkomster som lön, pension eller bidrag. Räkna även ut dina lagom flexibla utgifter, som mobilen och mat, och det som du anser är helt valfria kostnader, till exempel shoppingrundor eller pokerspel.
  • Budgetera:
    Använd din personliga rankinglista för att bestämma hur mycket du kan och vill lägga på olika saker.
  • Planera:
    Gå igenom dina utgifter långsiktigt. Du kan till exempel bestämma dig för att dämpa återkommande utgifter som bensin och mobilen eller helt utplåna sådant du egentligen vet är fullständigt onödigt, som rökning.

Låna bra, låna rätt

Om du kommit fram till att du behöver låna, fundera då på vilket typ av lån är rätt för dig.
Om du vill låna mycket över en lång period, till exempel för att samla alla dina skulder i ett lån, är det bra om du talar med din bank.
Om du vill låna för en oväntad utgift som du betalar tillbaka över en månad eller mindre kan du vända dig till Vivus.se.
Ett Onea.se lån är för dig som vill ha bra villkor utan dolda avgifter, snabb tillgång till pengarna och ett lån utan säkerhet på mellan 1 och 24 månader. Ansökan är snabb och smidig och din egen säkra webbprofil hjälper dig att hålla koll på din situation. Du får också extra flexibilitet eftersom du kan förlänga lånet om du inte kan betala tillbaka hela beloppet på förfallodagen.

25.05.2016