Konsten att hitta den bästa långivaren


Det finns tuff konkurrens om att få dig att nappa till som kund. Det finns många olika långivare och de har massor av olika produkter.
Om du känner dig vilse är du inte ensam. Nästan 90 procent av unga vuxna vet inte hur man tar ett banklån och finansmarknadsministern har själv sagt att ”många unga upplever finansmarknaden som komplex.1
Här är sju tips som hjälper dig hitta rätt långivare för just din situation.

1. Försiktigt med jämförelsesidor

Jämförelsesidor uppfyller en viktig funktion genom att underlätta sökandet. Men man ska vara medveten om att sidorna får hänvisningsprovision när någon går vidare från deras webbsida och tar ett lån. Detta kostar kunden ingenting men kan påverka sidans opartiskhet och ansvarsfullhet. När du tror att du har hittat en bra långivare, kolla därför alltid hur den presterar på flera olika jämförelsesidor.

2. Räkna ut och jämför

När du tittar på villkoren som en långivare erbjuder, är det viktigt att ha koll på den egentliga kostnaden. Den effektiva årsräntan är ett bra hjälpmedel för att jämföra lån med samma längd och avgifter. Men om lånen är olika, måsta du räkna ut ett månadssnitt som även inbegriper fasta avgifter. Då upptäcker du lätt vem som har bästa priset.

3. Snabb och enkel ansökan

Känn efter om det i din situation behövs en snabb och enkel ansökan. Detta kan vara fallet om du snabbt måste parera en oväntad utgift. Hitta i så fall en långivare som hanterar din ansökan och sätter pengarna på kontot direkt, som exempelvis Onea.se. Kom ihåg att handläggningen av vanliga banklån ibland tar flera dagar.

4. Säkerhet och flexibilitet

En anledning till att en ansökan på Onea.se går så snabbt är att lånen erbjuds utan säkerhet. Lån med säkerhet innebär att man i praktiken pantsätter något som långivaren kan beslagta om man inte betalar tillbaka. Det gör ansökan mer komplicerad och utdragen.
Många långivare, inklusive Onea.se, erbjuder även möjlighet att enkelt förlänga lånet. Denna flexibilitet kan vara bra om du får ännu en oväntad utgift.

5. Beviljandegrad, betalningsanmärkning och UC

Olika långivare använder olika sätt för att testa om de kan godkänna dig som kund för just det lånet du ansöker om. Vi beskriver hur olika kreditprövningar fungerar <här>.

6. Speciella erbjudanden

Vissa långivare erbjuder speciella villkor till nya kunder. Kom ihåg att specialerbjudanden oftast bara kan användas en gång och att långivaren sedan kommer att marknadsföra produkter till normala priser till dig.
Kolla också med din bank om du har rätt till kundförmåner.

7. Seriös aktör, bra service

Kolla alltid att den du lånar av är seriös. Onea.se är en del av 4finance Group, som är Europas ledande snabblåneföretag med fler än 3 500 000 utgivna lån. Vi använder den nyaste, smidigaste och säkraste teknologin.
Seriösa aktörer kan även kännas igen på bra service. Ett gott tecken är att du får en lättanvänd webbprofil där du hanterar ditt lån, som exempelvis på Onea.se. Kolla även öppettiderna, både för låneansökan och telefonkundtjänst.

Källa:
1Dagens Industri, Unga har dålig koll på privatekonomin publicerad 2016-03-15.

25.05.2016