Nytt liv: dolda utgifter och korta lån som förälder– Onea.se


När man får barn förändras livet. Det gör även utgifterna. Att ha barn är ett härligt äventyr – ett nytt liv – men det innebär också en omställning i privatekonomin. Här kartlägger vi några utgifter du kanske ännu inte känner till, plus några tips som vi på Onea.se har fått av mammor och pappor.

Barnomsorg och fritids

Skolan är gratis men det är inte förskola, barnomsorg eller fritids. Du kommer alltså få betala kommunen för att de tar hand om ditt barn på morgonen och eftermiddagen. Utgifterna beror på hur mycket man tjänar och vilken kommun det är, men även med relativt låg inkomst blir det lätt flera hundralappar i månaden.
Ett viktigt tips är att alltid förse kommunen med rätt information, annars hamnar du automatiskt i maxtaxa. Ett annat är att prata med din arbetsgivare om flexibilitet och snacka med vänner och grannar om barnpassning.

Skjutsar och bussar

Räkna med större reskassa när du får barn. Om du har bil kommer du nog att använda den mer. Om du åker kollektivtrafik är det visserligen ofta gratis för barn, men du måste självklart åka med. Att förflytta sig är nödvändigt, främst med tanke på att dina barn ska få träffa andra barn utanför skoltimmarna. Det gäller alltså att gå eller cykla så ofta det går, och att dela skjutsar och bussar med andra föräldrar.

För mycket mat och godis

Varje år slänger en tvåbarnsfamilj mat för ungefär 6 000 kr1. Föräldrar har helt enkelt inte tid att planera inköp och vill rent instinktivt inte råka ut för att ha för lite mat till barnen. Det viktigaste för att undvika matfällan är att planera inköp och inte köpa på impuls när man väl är i butiken. Samtidigt ska man inte vara alltför rädd för bäst före-datumet. Livsmedelsverkets eget råd är att ”Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta!”.2
Risken är också stor att man handlar för mycket godsaker i taget, inte minst på grund av de stora förpackningarna. Här kan det vara bra att ransonera hemma, genom att dela upp i mindre portioner än själva förpackningen. Det räcker längre och barnen mår bättre.

Enkla lån

Som förälder får man tampas med tidsbrist och många oväntade turer och utgifter. Samtidigt hamnar framtidsdrömmar i fokus. Många föräldrar tar korta lån när de bestämt sig att ett visst inköp är ett viktigt steg mot att förverkliga en dröm. När man lägger fokus på livet är det skönt att slippa allt krångel, pappersarbete och väntetider som man brukar få hos en vanlig bank.
Ett Onea.se lån är för dig, om du vill ha ett lån mellan 1 och 24 månader:

  • med bra villkor
  • snabb och enkel ansökan
  • snabbt svar och överföring direkt
  • utan dolda avgifter

1 www.stoppamatsvinnet.nu
2 Vad betyder datummärkningen? – livsmedelsverket.se

25.05.2016